23 Haziran 2012 Cumartesi

BUGÜN NELER ÖĞRENDİN MİMİ

geçen ay bir dizi başlatmıştım. aslında iki: günün menüsü (burada) ve bugün ne öğrendik (burada ve burada). dizi olamadılar gerçi ilkini bir kez, diğerini iki kez yazabildim sadece. epeydir aklımda olduğu halde canım bu aralar yazmak istemediğinden kaldı. pazartesi günü biricit mimlediğini haber verince bir de baktım mimin adı "bugün neler öğrendin?" aha dedim, hazır mim haline de gelmişken yazayım. sonra yine o ruh hali, yine yazamama durumu... 

mimi cevaplayan birkaç kişiyi okudum. sadece o günü değil, son zamanlarda öğrendiklerini yazmışlar. ben de öyle yapacağım.

1- kurallarını net koyacaksın ve hiçbir koşulda taviz vermeyeceksin. sen ılımlı davrandığın sürece insanlar bunu kullanıyor. sinirlerini zıplatıyor. 
daha önce bir yazımda bahsettiğim gibi, son dönem çalıştığım psikolog grup bunun kanıtı.

2- 'terzi kendi söküğünü dikemez' lafını göz ardı etmeyeceksin. mesleklerine bakıp kendi hayatlarına bunu uygulamış insanlar beklemeyeceksin.
bunu da aynı grup sayesinde öğrendim. oysa ben bu gruba eğitim vermenin keyifli olacağını düşünmüştüm. nerde... özellikle içlerinde biri var, tam arıza. ikinci haftadan sonra kadınla öyle bir hale geldik ki, birbirimizin gözünü oymamak için elimizi kolumuzu zor zapt ediyoruz, kollarımı kavuşturup oturuyorum. hatta bazen popomun altına koyuyorum ellerimi fark ettim ki. üzerine atlayıp pençelerimle yüzünü parçalamak isteğimden muhtemelen (!)


3- iyi niyetli insanlar her yerde var ve o insanlar senin nasıl kasıldığını, her şeye rağmen sabırlı davranmaya çalıştığını görüp takdir etmeyi biliyor. 
dün çıkışta yanıma gelip eğitim için teşekkür eden birkaç kişi durumun farkında olduklarını üstü kapalı dile getirdi ve neredeyse suçu üstlendiler. "gruptaki sıkıntıların farkındayız, aslında bizim kendi içimizde çözmemiz gerekirdi bunu hocam" sözüyle. bugün de bir başkası, bir nevi grubu toparlayan kişi, gelip "sizden ..... adına özür dilemek istiyorum" dedi. "siz neden bir başkası için özür diliyorsunuz? sizin bir suçunuz yok ki..."  dediğimde, "grubu ben toparladım. aslında o kişiye teklif etmemiştim ama diğer arkadaşlardan duyunca ben de katılmak istiyorum dedi. hayır diyemedim. yani onun burada olmasının sorumlusu benim aslında" diye başladı, birkaç kez özür diledi. içim rahatladı mı? pek değil. hırsımı alamadım ya, başka bir zamanda, başka bir yerde karşılaşmayı bekliyorum söz konusu şahıs ile. dövmeyeceğim ayol, edecek birkaç lafım var sadece.

4- "tevazu gösterme inanırlar" lafını aklından çıkarmayacaksın.

5- yukarıdaki dört maddeyi unutmayacaksın!


gelelim mimlediklerimeeee:
suvebeyaz, bozbek, sevda, longing, vladimir (vladimir ben senin mimi yerine getiremedim gerçi. kayıt listesini silme takıntım yüzünden yayınlayacak bir şey bırakmamışım orada.)

veee teşekküre:
biricitcim teşekkür ederim :)


9 yorum:

  1. Güzel bir mim teşekkürler. Mim konusunda oluyor ya öyle, mesel ailginç bi rmim geliyor, yazarım bunu deyip düşünüyorsun falan, sonra zaman geçince kim göndermişti, neydi derken kaynayıp gidiyor. Bir yerlere kaydedemiyecek kadar savrukumdur ben bir de :) O yüzden olur. Mim işgin., bunu cevaplarım.

    Bu gün ne öğrendikler genelde insanın insana ettiklerinden öğrendikleri olacak gibi bir his var içimde ama :)

    Bir dönem normal işimin yanısıra eğitimcilik yapmıştım çalıştığım kurumda, böyle sinir tipler çıkıyordu arada. Kendince senden iyi bildiğini filan düşünüp olmadık yerde itiraz edip egosunu tatmin ediyordu. Başa çıkıyorsun falan ama, Bir kişinin gereksiz egosu herkesin havasını kaçırtıyor. O gelip de dolaylı da olsa katılmasına yol açtığı kimse için özür dileyen kişiyi çok takdir ettim. Demek ki bir kere öncelikle senin onlarla iletişimini beğenmiş ki gelip seninle konuşmuş. Dİğerine de uygun yerde denk helirsen et iki çift lafını, geç git sonra..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kolay kolay karşılaşacağımızı sanmıyorum aslında ama hayat bu, belli de olmaz :)
      bitti sonunda, çok mutluyum. dün akşam sondu :)

      Sil
  2. :))tespitler sehr schön:)
    ya şu psikolog hatunu çok merak ettim, seni çileden çıkarmayı başardığına göre gerçekten lginç bişi:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çalışırken çok sabırlıyımdır aslında. ilk kez bir insan beni böyle çıldırttı yani. soğuk savaş...
      vardır ya; huzursuz, mutsuzdur şahıs, etrafını da mutsuz eder sürekli. böyle bir arızalı kadın :))

      Sil
  3. cok doğru demıssın ama ıyı ınsanlarda var her yerde zaten bazen dusunuyorum ıyı ınsanlar var dıye dunya ayakta sankı dıyorum.ama tepene cıkan ınsanlarda oluyor tevazu ıyıdırde hatta cok ıyıdır ama dedığım gıbı alttan alınca oda bı sorun,ınsanına gore davranılmalı ayırım değıl bu dedığım karaktere gore yani sana nasıl davranılıyorsa oyle davranacaksın kı bazen onların anladığı dılden konusmalı ınsan bence:)
    ben tesekkur ederım yanıtladığın ıcın elıne sağlık:)
    sevgıler sırrakalemcım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet neyseki iyi insanlar var biricit :)
      sevgiler :)

      Sil
  4. Öğrendiğin maddeleri Dekalog gibi sıralamışsın Sırrakalemcim,epey yormuş seni bu grup:) Hadi bitmiş şükür:)N.Narda

    YanıtlaSil
  5. bitti, çok mutluyum narda :))

    YanıtlaSil