12 Haziran 2012 Salı

BLOG ALEMİNDE ANLAMADIKLARIM

bu blog dünyasında anlamadığım şeyler var. anlayan varsa beri gelsin... 

birincisi, reklamcılar. kendi bloğunda reklam yapanlardan söz etmiyorum, bloglarımıza gelip yorumlarda reklam bırakanlar kastım. "ben de beklerim, adresim aha burada" falan yazıyorlar ya... beğendiysen takip et arkadaşım ya da yorum yaz, sadece fikrini belirt. benim de senden haberim olur böylece zaten. bakarım bloğuna, istersem takibe alırım. niye gidip herkesin sayfasına reklam bırakıyorsun, ayıptır. bu kadar mı takipçi takıntın var?

bu reklam yorumlarını okuyunca benim müdür geliyor aklıma ki, gram sevmem kendisini. "beni sayın, beni takip edin" diye türlü şeyler yapar o da. üç - beş yalaka harici kimsenin saydığını sanmam. misal ben sayarım. ama içimden sayarım adama (!)

bizim kültürümüzde "ayıp" diye bir şey vardı eskiden. mesela kendini övemezdin, "bırak seni başkaları övsün"dü. "ben seni seviyorum, sen de beni sevmek zorundasın" tavrı benimsenmezdi. bloglara bakıyorum da tutum aynen şu; "ben seni takip ediyorum sen de beni et, yoksa silerim bir kalemde. ne zannediyorsun sen kendini allaaan gıcığı, saçını başını yolarım senin, niye takip etmiyorsun beni!" sen onu okumaktan keyif aldığın için eklememişsin demek... sırf o da seni eklesin diye eklemişsin. ekleme, bırak, ne işin var okumadığın bir blogla yahu. bu nasıl bir popülarite bağımlılığıdır. bu nasıl reyting kaygısıdır? televizyondayız da benim mi haberim yok. seni okuyan sayısı kadar gururlan. bırak takip sayısıyla orgazm olmayı. densizimdir kusura bakma.

işin enteresan yanı bu kadar aleni yapılması. eskiden kusur gizlenirdi. artık bunlar kusur olmaktan çıkmış...

anlamadığım diğer şey, gizli izleyiciler. niyedir? kimden, neyden ve neden gizlenerek okur ki insan? ara ara girip bakmak değil kastım, rutin olarak okuyanlardan söz ediyorum. altı üstü blog, yeminle yasa dışı bir şey yazmıyorum ayol. kasma yani rahat ol, okudun diye başın belaya girmez. çoğunluk geyik yapan insanım ben. kimseye zararım yok. üstelik 'trafik kaynakları' butonuna tıkladığımda hangi günler geldiğini görüyorum. çekinme, çal kapıyı gel buyur. perde arkasından dikizleyen sevim teyze gibi davranma şekerim, rahat ol allaaşkına...

anlamadığım üçüncü şey de, yazdıklarını çok ciddiye alanlar. yani tamam hepimiz zaman harcıyoruz. en azından okunalım, beğenilelim istiyoruz falan... ama blog yazarıyız altı üstü, bu gerçekle yüzleşmek lazım. bir silkelen yahu, dünyanın bir numaralı edebiyatçısı değiliz. seni sevdiğimiz için takip ediyoruz zaten, kasma bizi. büyük adam oldum ben havaları yakışıyor mu hiç, çok ayıp...


anlamadığım şeyler kafamı kurcalar benim. kafam kurcalansın diye değil, hoş vakit geçireyim diye geliyorum. o yüzden çıkıyorum böyle tipleri görünce abonelikten genelde. 

ha son bir şey geldi aklıma, beni izlemeye alanların bazısına tıkladığım zaman blogları görünmüyor. kimini google'dan aratıp buluyorum ama bazılarına ulaşamıyorum. aha bu da blogspot'un anlamadığım şeysi...


42 yorum:

  1. ahahhahaha :D
    "bak ölümü gör bana da buyur... allaaaan adını verdim bahk" :)))
    ben de gıcıktım bu aralar şu tavıra, okuyunca eğlenceli oluyomuş :)

    YanıtlaSil
  2. :)))) ben sana buyuruyorum komşu aman sen de bana buyur, bak ölümü gör :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şöyle buyurduydum biraz da böyle buyurayım madem :P

      Sil
    2. istediğin gibi buyur saçaklı, rahatına bak :))

      Sil
  3. Hah! Şahtık, Şahbaz olduk.
    Hanım hanım; mahallenin huysuzu benim, haberin olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahahahaah ne var ben de huysuzluk yapsam arada alla alla :P

      Sil
  4. Ahh ahh..
    Yorum yazmıyorsun diye silenler var bir de..

    Ama sen benim en muzdarip oldum konuyu açtın..
    Tam kapatıyorken gördüm, uykumu açtın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben daha o kadarına şahit olmadım. beterin beteri var desene :))

      Sil
    2. Bir gün ben de yazacağım o zaman.
      Yılların tecrübesi konuşacak :P
      Hadi kaçtım, iyi geceler sırrına kadem bastımcım :))

      Sil
    3. yaz yaz senin tecrübelerinden faydalanmak lazım :))
      iyi geceleeeeer :)

      Sil
  5. Hehheeee;
    olcak 5000 izleyicim olacak,en büyük ben olacağım,
    bende en çok bir anda 2000 kişiyi ekleyenlere anlam veremiyorum.İzleyicisi çok olsun diye bir günde 1000 kişi ekliyorlar.Her blogu izleyebiliyorlar büyük başarı,Aferin onlara.

    YanıtlaSil
  6. Bir de unutkanlar var ben gibi:)) Misal isimle hitap etmek istiyorum olmuyor aklıma gelmiyor kimsenin adı:)

    YanıtlaSil
  7. :))))
    yazım tarzın beni benden alıyo ya:)))
    ya işin kötü tarafı, belki de insanın en özgür, en kendi olması gereken alanlardan birisi blog, burda bu kadar kasıntılarsa gerçek hayatta allah muhafaza karşılaşmayalım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. safi kapris bazısı yahu :))
      gerçek hayatta olsa güler, "manyak mısın?" diye sorarsın kendisine.

      Sil
  8. Ben seneler önce hamileyken çok ağdalı bir dille bıcık bıcık şeyler yazıyormuşum. nası bi hormonaliteyse artıkın! herkes gelip "ahh öldüm ağlamaktan, ay çok duygulandım" tarzı yorumlar bırakıyormuş ve popülaritesi de fazlaymış. sonra doğurunca benim hormonlar bi tarafıma kaçtığı için civcikli şeyler yazamaz oldum kimsede okumuyo :)) bazen okunması gerektiğine kesinlikle inandığım birşey yazıyorum ama "bakın bunu mutlaka okumalısınız, çok önemli" yazamaycağıma göre ehemiyeti kalmıyo.

    yani aslında bunu da niye yazdığımı da bilmiyorum. internet bi deniz, notlar yazıp denize atıyoruz. kimi birinin suratına yapışıyo kimi yanından geçirirken osuruyo.. o kadar takılmamak lazım..

    YanıtlaSil
  9. kesinlikle katılıyorum
    bir de yeni bir izleyici geldiğinde gidip bloğunu ziyaret ediyorum ben de izlemeye alıyorum
    birkaç gün sonra bir bakıyorum çekmiş gitmiş :)

    alakasız yorumlar da oluyor bazen
    hastalığından bahsediyorsun mesela
    altında bir yorum: canııııım ben geldim, ne tatlısın sen ya
    sonunda da kocaman bir kahkaha işareti
    haydiiii...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynur,
      guinness rekorlar kitabına 'blogspotta en çok takipçisi olan insan' olarak geçmeye çalışıyorlar sanırım. bu uğurda yapamayacakları şey yok :)

      Sil
  10. Misafir ol gel bana, börekler açayım sana :D
    pabucun bizde kaldı.(böyle derlerdi eskiden. niye? ) sıra sende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa nilhan bak bu lafı hiç duymamıştım ben, enteresanmış :))

      Sil
  11. Gizli izleyenleri ben de anlayamıyorum:))bir de davetli okuyucuya açık blogları. Böyle teenager günlüğüymüş gibime geliyor:))

    N.Narda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hadi davetliler özel şeyler yazıyor, herkes okusun istemiyor diye düşünürüm de, gizlilerin derdi ne bilmem :)

      Sil
  12. Tatlım bana böyle yorum bırakanlar çok oluyor. Yorum yapmayayım şimdi bu konuda. Üzmek istemedim. Sadece senin yazına gülmekle yetineyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zaten bloğu açınca her gördüklerine reklam bırakıp gidiyorlar anladığım kadarıyla :)

      Sil
  13. Sormaa canım ya bazılarının havasından geçilmiyor.Bazen insan sinir oluyor ama yinede göz atmadan edemiyor.Zaten bir şey oldum farkındalığı olsa gerek.Güzel yazıydı keyifle okudum:)

    YanıtlaSil
  14. canım cok doğru yazmıssın aynen katılıorum bıde bu yorumu yazıolar lınklerını atıolar ya sınır oluyorum bıde takıp et et dıye yoruma yazıolar yazıyla alakasız hayır yazıyla ılgısı olsa ederım belkıde ne alaka bu be dıyorum etmeyesım gelıo:))
    zaten edebıyat parcalayanlarıda ben parcalıcam herkes kendı halınde yazıo ben anlamıorum burun buyukluğu nedırkı o zmn cok cıddıyse kıtap yazsınlar,blog deıl:))
    cok zorluklarla bloguna gelen biricit:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. herkes kendince bir yol tutturmuş gidiyor işte :))

      Sil
  15. Blog online bir karalama defteri bence, canı isteyen canının istediğini yazar, bozar, düzeltir; falan, filan. Fazla kaptırmamak en sağlıklısı. Kendi kendini bir havalarda gören, kendini her konuda otorite ilan ederek komik duruma düşmeyi seçen insanlar gerçek hayatta da buralarda da aslında şöyle iyidir; iki gülünür geçilir, asla ciddiye alınmazlar :D

    Ben de hala yeni bişeyler öğrendiğim facebookdaki alışkanlıklara dair bir şeyler yazacağım kaç gündür ama superonlineım benim saydırma objem müsade etmedikçe hevesim sönüyor, girdiğimde sizleri okuyorum..

    Bir aralar şey saçma gelmişti bana.. Haklısın isteyen istediğin takip eder, etmez, benim takip ettiğim beni takip etmek zorunda değil, beni takip edeni ben etmek zorunda değilim... Bana saçma gelen şuydu kadın/adam; kimseleri takip etmiyror.. AMa tuhaftır kendi blogunda "beni izle" butonu var. Nedir bu ya. İzleme işleri önemiszse, kendini izlettirme derdine niye düşüyorsun. Huyumdur tezatların hepsi saçma gelir bana. Bu da bir ara güldüğüm bir tezattır. Bİr takip et takip et nereye kadar di mi? Sayfa doluyor. EN sonunda bütün takip ettiklerimi sildim sayfamdan, açtım yeni bi rblog kenardan takip ediyorum..

    Gizli takipçi ne bu arada çok merak ettim?

    Bir de adalet bakanlığı giriyor bakıyor arada o da neyn nesi içindir anlamadım :D

    Sen buraya laf yetiştireceğine gidip kendi bloguna yaz kardeşim desen yeridir. He valla. :)

    YanıtlaSil
  16. vladimir, sen bu superonline'a boşa para ödüyorsun ya, hala mı sorunu çözemediler :)

    saçma bir sürü şey var etrafta bazen gülüp geçiyorsun, bazen ciddi sinir bozuyor. gülmeye çalışmak en iyisi tabii.

    birini takip edeceğin zaman, sanırım sağda, bir buton var gizli takip et diye. böylece takipçi listesinde yer almıyorsun, görünmüyorsun. ama ben istatistiklere girince 'trafik kaynakları' yazan yerde bazılarını görüyorum. onlar farkında değil muhtemelen. o da öyle enteresan bir durum işte :)

    YanıtlaSil
  17. AH bu benim kanayan yaram Sırrakalem. 48 aylık sözleşmeye bastım enayice imzayı. kasım ayı gelsin bekliyorum kurtulmak için. Nasıl bir bakımdır her gün bakımda. Bir de ilginçtir kimse aramıyor artık bunları beni tanıdılar.

    Bir daha süreli sözleşme yapmam hiçbir internet servisi ile.. Dersimi aldım nihayet... Şimdi süperonline a niyet eden herkesin yakasına yapışıp sakın ha diye vızıldanıyorum dert yanıyorum. Bari onlar kurtulsun bana oldu olanlar. :)

    Gizli takip et i de ben yeni öğrenmiş oldum. Niye gizli sahi, gizlencek ne var ki, sanki çok gizli bir şey yazıyoruz burada :) Gizli olsa buraya yazmaz kimse aman tuhaf işler bunlar..

    Yeri gelmişken rekrar edeyimÇ Superonline fiberin var mı derdin var!! Sürekli bakımda...

    YanıtlaSil
  18. Çok güzel yazmışsın Sırrakalemcim:) hepsine katılıyorum.

    YanıtlaSil
  19. Sırf yazmak için geliyorum..sana yazdığım yorumdan bahsetmiyorum.
    Blogumdan bahsediyorum.
    Dediğin gibi,okuyanlarla gurur duyabilirim..
    Takibe aldıklarım da beğendiklerimdir yeminle.
    Seni de bu yazından sonra takibe almayı düşünüyorum,bakalım kalbime bir danışmalıyım.
    Yok sevmem bende bu saydıklarını sırf bu yüzden yorumlara kapattım yazılarımı.
    Oku-çık.
    Tüketeceksen al birde böylesini dene yorum yazmadın diye vicdanınla başbaşa kalıp acı çeken blog okuyucusuna kıyamam :)
    Şu son satır güzel oldu bloguma not düşerim.
    Kolay gele!

    YanıtlaSil
  20. ama nasıl olur, kimin takipçisi daha çok, kime daha çok yorum yazılmış diye yarışamayacak mıyız seninle yani? reyting savaşları yapamayacak mıyız ışın kılıçlarımızla?

    evet o son satır güzel olmuş gerçekten :))

    YanıtlaSil
  21. :)) Allah seni varya.. Çok eğlendim okurken. Çoğu da doğru valla. Zorla takip ettiklerim benim de var ama naparsın gel demiş bir kere :))

    YanıtlaSil